Vijesti

Umjetnice na rezidenciji i ACTFEST 2012

Što se desi kad pozovete umjetnike i umjetnice novih medija iz različitih zemalja i date im zadatak da u kratkom roku stvore nešto zajedničko?

Iako metoda rada Artists in residence (umjetnici na rezidenciji) nije ništa novo, rijetko se prakticira u Čakovcu i Međimurskoj županiji. Osim toga, često se odnosi na samostalni rad umjetnika/ice, a rjeđe na rad gdje je suradnja osnovni princip. Kad tome dodate princip transdisciplinarnosti (ljudi iz različitih disciplina rade na određenom problemu/temi/ideji), rezultate ne možete niti nagađati jer se umjetničko djelo isprepliće sa kulturnim nasljeđem, društvom, ekologijom, politikom, …

Rezultat našeg rezidencijalnog programa činit će ovogodišnji ACTFEST. Sudionici su svoj rad nazvali REFLEKSIJE – ekologija kulturnog krajolika. Sudjeluju umjetnici Elisa Fabia Schönherr iz Njemačke, Kruno Jošt iz Hrvatske, Vaida Blazyte iz Litve, kustosice Jelena Veljković iz Srbije i Nina Jeza iz Slovenije te suradnici Maja Kohek i Simon Poldauf iz Slovenije, Smiljana Šafarić i Milivoj Kuhar iz Hrvatske.

Rezultat još jednog eksperimenta u projektu New Media Cross-Border provođenog u okviru IPA operativnog programa Slovenija-Hrvatska 2007-2013., provjerite na otvorenju programa u galeriji zgrade Scheier u Čakovcu, Matice hrvatske 1, u četvrtak, 22. studenoga 2012. u 19 h. Izložba se otvara performansom Poldaufa i Jošta, a video radove Blazyte i Schönherr osim na dan otvorenja svakodnevno možete pogledati kao projekcije na prozorima galerije u bilo koje doba dana i noći. Zvuk koji prati umjetnički video autorice Vaida-e Blazyte moći će se slušati preko radijske frekvencije na vašim mobilnim telefonima, radio aparatima ili drugim uređajima sa ugrađenim radio prijemnicima.

Događanja

[google-calendar-events id="1, 3" type="list" title="" max="10"]

Info

Projekt Transdisciplinarnost i nove medijske kulture u razvoju prekograničnog područja (New Media Cross-Border) provodile su od 1.4.2011. do 31.3.2013. udruge Autonomni centar - ACT iz Čakovca, Kulturno izobraževalno društvo KIBLA iz Maribora, ONEJ – društvo prekmurske pobude iz Murske Sobote i Udruga mladih Varaždinski underground klub iz Varaždina u okviru Operativnog program IPA Slovenija-Hrvatska 2007.-2013. s ciljem stvaranja dinamičnog prekograničnog područja sa interakcijama razvojnih aktera i zainteresiranih strana s obje strane granice na području novih medijskih kultura, transdisciplinarne umjetnosti, održivog razvoja i novih modela zajedničkog stvaranja.
New Media Cross-Border
IPA OP Si-Hr Ministarstvo kulture Grad Varaždin Ured za udruge Vlade RH
Autonomni centar - ACT Kulturno izobraževalno društvo KIBLA ONEJ – društvo prekmurske pobude Udruga mladih Varaždinski underground klub