Vijesti

Poziv na završnu izložbu, predstavljanje knjige i predstavljanje rezultata projekta New Media Cross-Border

Dvogodišnji projekt New Media Cross-Border bliži se kraju. Pozivamo vas u Galeriju Scheier u Čakovec, 21. veljače 2013. u 19 sati, na završno događanje koje će obuhvatiti otvorenje izložbe “Iza granica”, predstavljanje zbornika “(Ne)zavisni?” te predstavljanje rezultata projekta.

Izložba “Iza granica”

U cilju da se približe suvremena kretanja u umjetnosti galerija Scheier ugošćuje izložbu “Iza granica” koja prikazuje recentne radove u takozvanoj socijalno angažiranoj umjetnosti. Umjetnosti kojoj nije za cilj isključivo lijepa i estetski privlačna umjetnička kreacija nego je fokusirana na proces nastajanja rada pa i njezin odnos sa svijetom u kojem živimo. Socijalno angažirana umjetnost redovito za teme ima odnos između ljudi i prirode, tehnologije, sistema i društvenih postavki. Ova izložba doslovno traži više angažmana podjednako od posjetitelja galerije i umjetnika.
“Iza granica” je izložba na kojoj su zajednički radili multimedijalni umjetnici, pisci, vizionari, fotografi, video umjetnici, stručnjaci u otvorenim tehnologijama, glumci, glazbenici, antropolozi, 3d stručnjaci i umjetnici zvuka. Po svom karakteru izložba je grupna, participativna i suradnička, što znači da je od zamisli do realizacije samih umjetničkih djela sudjelovalo više osoba, svaka s osebujnim znanjima, sposobnostima i kreativnom nadogradnjom. Tematski izložba propituje kulturu ne samo geopolitičke granice Slovenije i Hrvatske nego i one “nevidljive” – kulturne, socijalne i ekonomske.
Izložba će biti otvorena multimedijalnim performansom “Volim te”, akademske slikarice Kristine Horvat Blažinović i ljubljanskih koreografkinja i plesačica Leje Jurišič i Teje Rebe. Ističemo i suradnju na interaktivnim radovima Milivoja Mimija Kuhara s brazilskim novomedijskim umjetnikom Ricardom Palmierijem te radove umjetnika i aktivista partnerskih organizacija iz Slovenije: Maje Kohek, Simona Poldaufa, Zdravka Pravdića-Peca, Ane Pečar i Vite Žgur. Uz predstavljene interaktivne instalacije, video radove te dokumentaciju umjetničkih performansa i akcija, publika će također moći sudjelovati u radionici izrade posebne vrste ekoloških sjemenskih bombica za pročišćavanje onečišćenog tla.
Koncept izložbe te kuratorski postav rad je magistra novih medijskih umjetnosti Krune Jošta, dok tekstove za brošuru potpisuju zagrebačka novomedijska umjetnica Martina Mezak, splitska kulturologinja, kustosica i umjetnica Nataša Kadin te mariborski pisac i aktivist Nino Flisar.
Izložbu možete razgledati do 26. veljače 2013. radnim danom između 10 i 12 sati te 17 do 19 sati, a subotom od 10 do 12 sati.

Knjiga “(Ne)zavisni?”

Knjiga “(Ne)zavisni?” je zbornik tekstova o angažmanu pojedinca u zajednici, samoorganiziranju, suradnji, transdisciplinarnosti, te propituje sociološke fenomene u nezavisnoj kulturi i kulturi novih medija. Autori tekstova su djelatnici u kulturi i sektoru civilnog društva aktivni u razvoju svojih zajednica. Iako ima široki raspon tema, obuhvaća vremensko razdoblje od 80-ih i sadrži različite tekstove (od osobnih do znanstvenih), čitatelj će shvatiti današnji položaj malog čovjeka, aktivista, izgubljenog na pragu općeg neuspjeha kapitalizma, te će prepoznati ideje i prilike za drugačije i bolje funkcioniranje sustava. Za knjigu su pisali: Snežana Štabi, Žiga Dobnikar, Dejan Pestotnik, Marta Gregorčić, Martha Blassnigg, Michael Punt, Peter Tomaž Dobrila, Robert Posavec.
Knjiga možete preuzeti u PDF formatu. Na predstavljanju ćete moći popričati s urednicima i autorima te dobiti svoj primjerak knjige.

Izložba, knjiga i dokumentarni film o projektu (koji će biti prikazivan za vrijeme postava izložbe), dio su aktivnosti partnerskog projekta Transdisciplinarnost i nove medijske kulture u razvoju prekograničnog područja (New Media Cross-Border) koji provode udruge Autonomni centar – ACT iz Čakovca, Kulturno izobraževalno društvo KIBLA iz Maribora, ONEJ – društvo prekmurske pobude iz Murske Sobote i Udruga mladih V.U.K. iz Varaždina u okviru Operativnog program IPA Slovenija-Hrvatska 2007.-2013.

Događanja

[google-calendar-events id="1, 3" type="list" title="" max="10"]

Info

Projekt Transdisciplinarnost i nove medijske kulture u razvoju prekograničnog područja (New Media Cross-Border) provodile su od 1.4.2011. do 31.3.2013. udruge Autonomni centar - ACT iz Čakovca, Kulturno izobraževalno društvo KIBLA iz Maribora, ONEJ – društvo prekmurske pobude iz Murske Sobote i Udruga mladih Varaždinski underground klub iz Varaždina u okviru Operativnog program IPA Slovenija-Hrvatska 2007.-2013. s ciljem stvaranja dinamičnog prekograničnog područja sa interakcijama razvojnih aktera i zainteresiranih strana s obje strane granice na području novih medijskih kultura, transdisciplinarne umjetnosti, održivog razvoja i novih modela zajedničkog stvaranja.
New Media Cross-Border
IPA OP Si-Hr Ministarstvo kulture Grad Varaždin Ured za udruge Vlade RH
Autonomni centar - ACT Kulturno izobraževalno društvo KIBLA ONEJ – društvo prekmurske pobude Udruga mladih Varaždinski underground klub