Vijesti

Početna konferencija projekta New Media Cross-Border

Paralelne, video-linkom povezane, početne konferencije projekta New Media Cross-Border održane su ovog ponedjeljka u Tehnološko inovacijskom centru Međimurje u Čakovcu i Multimedijskom centru Kibla u Mariboru.

Projekt Transdisciplinarnost i nove medijske kulture u razvoju prekograničnog područja (New Media Cross-Border) provode udruge Autonomni centar – ACT iz Čakovca, Kulturno izobraževalno društvo KIBLA iz Maribora, ONEJ – društvo prekmurske pobude iz Murske Sobote i Udruga mladih V.U.K. iz Varaždina u okviru Operativnog program IPA Slovenija-Hrvatska 2007.-2013. s ciljem stvaranja dinamičnog prekograničnog područja sa intenzivnim interakcijama razvojnih aktera i zainteresiranih strana s obje strane granice na području novomedijske kulture, transdisciplinarne umjetnosti, održivog razvoja i novih modela zajedničkog stvaranja.

Dejan Pestotnik, potpredsjednik Kible u uvodu je objasnio značaj projekta za razvoj prekograničnog područja i transfer znanja i iskustava. Klaudio Štefančić, likovni kritičar i kustos Galerije Galženica iz Velike Gorice napravio je svojevrsni “uvod za početnike” i govorio o medijima, važnosti moderne umjetnosti, slobodnoj kulturi, pojasnio društveni aspekt novih medija i došao do zaključka da Internet mora biti javno dobro. Asistent na projektu, Kruno Jošt, govorio je o konceptu transdisciplinarnosti koji će omogućiti da projekt, osim na sektor kulture, ima pozitivan utjecaj i na druge sektore. Miha Horvat iz Fondacije son:DA smatra da će projekt biti odlična nadogradnja na Mrežu multimedijskih centara Slovenije, a osvrnuo se i na povezanost s projektima Kiblix i X-OP – eXchange of art operators and producers. Srđan Trifunovič, direktor Kina Udarnik naglasio je da se projekt temelji na sličnim principima kao i osnivanje Udarnika. Jerneja Rebernak iz Zavoda Maribor Evropska prestolnica kulture 2012. govorila je o značaju dobivanja statusa europske prijestolnice kulture te se osvrnula na mogućnost da i neki hrvatski gradovi krenu u tom smjeru.

Projekt je započeo 1. travnja 2011. i trajat će dvije godine. Provodi se na području Međimurske i Varaždinske županije u Hrvatskoj te Podravske i Pomurske regije u Sloveniji. Ukupni troškovi projekta su 309.352,53 € od čega 85% financira Europska unija iz instrumenta pretpristupne pomoći.

Događanja

[google-calendar-events id="1, 3" type="list" title="" max="10"]

Info

Projekt Transdisciplinarnost i nove medijske kulture u razvoju prekograničnog područja (New Media Cross-Border) provodile su od 1.4.2011. do 31.3.2013. udruge Autonomni centar - ACT iz Čakovca, Kulturno izobraževalno društvo KIBLA iz Maribora, ONEJ – društvo prekmurske pobude iz Murske Sobote i Udruga mladih Varaždinski underground klub iz Varaždina u okviru Operativnog program IPA Slovenija-Hrvatska 2007.-2013. s ciljem stvaranja dinamičnog prekograničnog područja sa interakcijama razvojnih aktera i zainteresiranih strana s obje strane granice na području novih medijskih kultura, transdisciplinarne umjetnosti, održivog razvoja i novih modela zajedničkog stvaranja.
New Media Cross-Border
IPA OP Si-Hr Ministarstvo kulture Grad Varaždin Ured za udruge Vlade RH
Autonomni centar - ACT Kulturno izobraževalno društvo KIBLA ONEJ – društvo prekmurske pobude Udruga mladih Varaždinski underground klub