Vijesti

Održan završni čakovečki događaj projekta New Media Cross-Border

Zadnji čakovečki događaj na projektu New Media Cross-Border, održan u galeriji Scheier 21. veljače, obuhvaćao je otvorenje međunarodne izložbe “Iza granica”, predstavljanje knjige “(Ne)zavisni?”, predstavljanje rezultata projekta te performans “Volim te”.

Predstavljeni su rezultati dvogodišnjeg projekta Transdisciplinarnost i nove medijske kulture u razvoju prekograničnog područja (New Media Cross-Border) u okviru Operativnog program IPA Slovenija-Hrvatska 2007-2013. provođenog od Autonomnog centra – ACT iz Čakovca (kao vodećeg partnera), Kulturno izobraževalnog društva KIBLA iz Maribora, ONEJ – društva prekmurske pobude iz Murske Sobote i Udruge mladih V.U.K. iz Varaždina. Projekt je težio ostvarenju 2 cilja: jačanju sposobnosti organizacija i pojedinaca u nezavisnoj kulturi i kulturi novih medija te povećanju suradničkih prekograničnih projekata i događanja, mobilnosti umjetnika i kulturne suradnje.

Posjetitelji su dobili primjerak zbornika tekstova “(Ne)zavisni?” kojeg je predstavila urednica Snežana Štabi iz KID Kibla iz Maribora. Naglasila je različitost tema i stilova pisanja te objasnila poveznicu svih tekstova – sociološki fenomeni u nezavisnoj i novomedijskoj kulturi od 90-ih do danas. Knjiga je trojezična, svi tekstovi su na hrvatskom, slovenskom i engleskom jeziku. Knjigu možete dobiti u galeriji Scheier (za vrijeme trajanja izložbe) te kod svih projektnih partnera.

Predstavljena je izložba “Iza granica” koja prikazuje društveno angažirane radove aktera novomedijske scene iz projektnog područja. Autori izložbe su bili direktni korisnici projekta u protekle dvije godine. Kustos izložbe Kruno Jošt naglasio je participativni karakter izložbe, uključenost posjetitelja izložbe, korištenje novih medija u umjetnosti te suradnju autora sa kompetencijama iz različitih područja. Tematski, izložba propituje kulturu geopolitičke granice Slovenije i Hrvatske te kulturne, socijalne i ekonomske prilike.
Izložbu možete razgledati do 26. veljače 2013. radnim danom između 10 i 12 sati te 17 do 19 sati. U subotu, 23. veljače između 10-12 možete izložbu razgledati uz vodstvo kustosa.

Održan je multimedijalni performans “Volim te”, autorice Kristine Horvat Blažinović i ljubljanskih performerica Leje Jurišič i Teje Rebe. Performans je ukazao na nepremostive razlike ljudskih “okvira” koje utječu na različita shvaćanja istih stvari i vode do konfliktnih situacija.

Projekt New Media Cross-Border je djelomično financiran iz Instrumenta pretpristupne pomoći (Europska unija), a aktivnosti hrvatskih partnera su sufinancirane od Ministarstva kulture, Ureda za udruge Vlade RH i Grada Varaždina.

Ovo je bio prvi događaj u galeriji Scheier nakon stvaranja Programskog vijeća galerije Scheier. Ovo međusektorsko partnerstvo će raditi na razvoju programa u galeriji. Autonomni centar je događaj realizirao u suradnji s Centrom za kulturu Čakovec i Učiteljskim fakultetom te uz potporu Međimurske županije u čijem je vlasništvu galerija Scheier.

Knjigu “(Ne)zavisni?” i brošuru izložbe “Iza granica” možete preuzeti i u PDF formatu na http://actnow.hr/podaci/publikacije/

(Foto: Milivoj Kuhar)

Događanja

[google-calendar-events id="1, 3" type="list" title="" max="10"]

Info

Projekt Transdisciplinarnost i nove medijske kulture u razvoju prekograničnog područja (New Media Cross-Border) provodile su od 1.4.2011. do 31.3.2013. udruge Autonomni centar - ACT iz Čakovca, Kulturno izobraževalno društvo KIBLA iz Maribora, ONEJ – društvo prekmurske pobude iz Murske Sobote i Udruga mladih Varaždinski underground klub iz Varaždina u okviru Operativnog program IPA Slovenija-Hrvatska 2007.-2013. s ciljem stvaranja dinamičnog prekograničnog područja sa interakcijama razvojnih aktera i zainteresiranih strana s obje strane granice na području novih medijskih kultura, transdisciplinarne umjetnosti, održivog razvoja i novih modela zajedničkog stvaranja.
New Media Cross-Border
IPA OP Si-Hr Ministarstvo kulture Grad Varaždin Ured za udruge Vlade RH
Autonomni centar - ACT Kulturno izobraževalno društvo KIBLA ONEJ – društvo prekmurske pobude Udruga mladih Varaždinski underground klub