Vijesti

Održane Eksperimentalne elektronske intervencije

Od 30. svibnja do 3. lipnja u prostorima Autonomnog centra u Čakovcu je održano 9. izdanje Eksperimentalnih elektronskih intervencija (EEII).

Ovogodišnji EEII je okupio umjetnike iz 6 zemalja. Sudjelovali su Karl Heinz Jeron iz Njemačke, Claudia González i Constanza Piña iz Čilea, Agnieszka Pokrywka iz Poljske, Christian Galarreta iz Perua, Luka Frelih iz Slovenije, Maja Kalogjera, Deborah Hustić, Robert Kolarić i Kruno Jošt iz Hrvatske.

EEII se sastojao od serije radionica i sastanaka na kojima su umjetnici spajali svoje postojeće projekte i radili na novim projektima. U rad su bili uključeni svi zainteresirani koji su tih dana posjetili Autonomni centar. Tako su posjetitelji, u najvećem broju gimnazijalci, učili o izradi oscilatora, radio odašiljača, elektrolitičkih baterija od starog povrća, vodiku iz elektrolize vode i svjetlosti kao izvorima energije, Rijkeovim cijevima, elektromagnetskim zračenjima kojima smo izloženi i dr. Posjetitelji su bili uključeni i u završni performans koji se odigrao tijekom otvorenja izložbe u subotu.
Mnogi koncepti, koji su na ovom događaju bili ukomponirani u umjetničke instalacije, već sutra se mogu koristiti u svakodnevnom životu kao alternativa produktima neodrživih i za Zemlju štetnih industrija.

EEII ’12 je dio projekta Transdisciplinarnost i nove medijske kulture u razvoju prekograničnog područja (NEW MEDIA CROSS-BORDER) u okviru IPA operativnog programa Slovenija-Hrvatska 2007 – 2013. Projekt je djelomično financiran od Europske unije, Ministarstva kulture i Ureda za udruge. Događaj je organizirao projektni tim New media cross-border (ACT iz Čakovca, V.U.K. iz Varaždina, Kibla iz Maribora i ONEJ iz Murske Sobote) s partnerom, udrugom UKE iz Križevaca.

Projekt New Media Cross-Border je bogat aktivnostima, pa nas već za mjesec dana očekuje Slobodni festival 6 koji će se ove godine održavati u Murskom Središću. Za više informacija pratite web stranice noborderculture.eu i pripadajuće račune na Facebook i Twitter društvenim mrežama.

Pogledajte fotografije Milivoja Kuhara.

Događanja

[google-calendar-events id="1, 3" type="list" title="" max="10"]

Info

Projekt Transdisciplinarnost i nove medijske kulture u razvoju prekograničnog područja (New Media Cross-Border) provodile su od 1.4.2011. do 31.3.2013. udruge Autonomni centar - ACT iz Čakovca, Kulturno izobraževalno društvo KIBLA iz Maribora, ONEJ – društvo prekmurske pobude iz Murske Sobote i Udruga mladih Varaždinski underground klub iz Varaždina u okviru Operativnog program IPA Slovenija-Hrvatska 2007.-2013. s ciljem stvaranja dinamičnog prekograničnog područja sa interakcijama razvojnih aktera i zainteresiranih strana s obje strane granice na području novih medijskih kultura, transdisciplinarne umjetnosti, održivog razvoja i novih modela zajedničkog stvaranja.
New Media Cross-Border
IPA OP Si-Hr Ministarstvo kulture Grad Varaždin Ured za udruge Vlade RH
Autonomni centar - ACT Kulturno izobraževalno društvo KIBLA ONEJ – društvo prekmurske pobude Udruga mladih Varaždinski underground klub