Vijesti

Održan Slobodni festival 6

Slobodni festival 6 je održan u Murskom Središću od 4. do 8. srpnja. Turistički kompleks Cimper bio je mjesto susreta umjetnika, aktivista, hakera i istraživača.

Slobodni festival 6, kao i cijeli niz događanja u organizaciji Autonomnog centra u posljednjih nekoliko godina, bio je koncipiran na načelu slobodne razmjene znanja i informacija gdje se gubi formalni odnos predavač – publika, a učenje se odvija na interaktivnim, participativnim radionicama. O tome kako napraviti kvalitetnu radionicu se raspravljalo na simpoziju Workshopology (workshopologija, radioničarstvo) kojeg je moderirao mladi znanstvenik, geofizičar Bojan Markičević. Ljudi poput Bojana, kojima je glavni pokretač strast za istraživanjem i dijeljenje naučenog (hakeri), prevladavali su na Slobodnom festivalu 6.

Eva Aguila i Brock Fansler, portlandski duo u kolektivu Experimental Half Hour, održali su radionicu njihovog načina produkcije umjetničkih studijskih emisija. Sudionici su u snimanju i montaži koristili zeleni zaslon te različite efekte kombinirajući digitalne i analogne uređaje. Chris Gallareta je vodio radionicu snimanja zvukova iz prirode i snimanja elektromagnetskih frekvencija što kasnije koristi u stvaranju glazbe. Chris je rodom iz Perua i njegov rad je motiviran borbom za očuvanjem netaknute prirode. Na Slobodnom festivalu 6 na svoje su došli ljubitelji “uradi sam” elektroničkih uređaja. Robertina Šebjanič je predstavila Ljubljana digital media lab (Ljudmila), a Deborah Hustić zagrebački I’MM_ Media lab te se raspravljalo o ulozi media labova u zajednici. Gosti iz Ljubljane su pod vodstvom Boruta Savskog proveli radionicu izrade uređaja kojeg su nazvali teremidi. Uređaj je inspiriran legendarnim instrumentom tereminom. Karl Heinz Jeron održao je radionicu izrade oscilatora od jeftinih dijelova demistificirajući tako elektroniku i dovodeći je na razinu kreativnosti i igre. Osim spomenutih, održane su radionice Kriptovalute, Fotografija i promocija sloboda, Slobodni od kemikalija u kućanstvu, Izrada orgonita. U glazbeno-vizualnom dijelu su nastupili Theremidi Orchestra, Chris Gallareta, Kruno Jošt, Robert Radamant i Ana Pečar.

Festival je karakterizirala snažna suradnja i želja prisutnih da sudjeluju na svim sadržajima, pa je program kreiran tako da se sadržaji ne preklapaju. Dani su bili ispunjeni, a neke od radionica su provedene i u večernjim terminima.

Slobodni festival 6 je dio projekta Transdisciplinarnost i nove medijske kulture u razvoju prekograničnog područja (New Media Cross-Border) u okviru IPA operativnog programa Slovenija-Hrvatska 2007-2013. Projekt djelomično financiraju Europska unija, Ministarstvo kulture i Ured za udruge.

Ostale fotografije nađite na Facebook stranici Slobodnog festivala.

Događanja

[google-calendar-events id="1, 3" type="list" title="" max="10"]

Info

Projekt Transdisciplinarnost i nove medijske kulture u razvoju prekograničnog područja (New Media Cross-Border) provodile su od 1.4.2011. do 31.3.2013. udruge Autonomni centar - ACT iz Čakovca, Kulturno izobraževalno društvo KIBLA iz Maribora, ONEJ – društvo prekmurske pobude iz Murske Sobote i Udruga mladih Varaždinski underground klub iz Varaždina u okviru Operativnog program IPA Slovenija-Hrvatska 2007.-2013. s ciljem stvaranja dinamičnog prekograničnog područja sa interakcijama razvojnih aktera i zainteresiranih strana s obje strane granice na području novih medijskih kultura, transdisciplinarne umjetnosti, održivog razvoja i novih modela zajedničkog stvaranja.
New Media Cross-Border
IPA OP Si-Hr Ministarstvo kulture Grad Varaždin Ured za udruge Vlade RH
Autonomni centar - ACT Kulturno izobraževalno društvo KIBLA ONEJ – društvo prekmurske pobude Udruga mladih Varaždinski underground klub