Vijesti

Festival EEII 2011. – Ugradite svoje ideje i znanja u Mobilni art laboratorij

Najava EEII ’11 – paket za medije (download)

Fokus ovogodišnjeg festivala Eksperimentalne elektronske intervencije (EEII), koji će se održati u Autonomnom centru u Čakovcu od 7. do 18. listopada, je na nomadskoj kulturi, mobilnosti, privremenim autonomnim zonama te spajanju tehnologije, pokretljivosti, slobodne kulture i nove medijske umjetnosti.

Zajednički rad lokalnih aktivista, stručnjaka i umjetnika tijekom festivala, uz raznolike zabavne programe i prezentacije, rezultirat će nacrtom za Mobilni art laboratorij (MAL) te će se napraviti istraživanje gdje ga i kako izvesti. EEII ’11 će ugostiti osobe koje rade na sličnim projektima u svijetu, primjerice Jaapa Vermaasa, koji radi na FabLab projektu u Amsterdamu, i Katarinu Slaninovu iz projekta putujuće galerija NomadSpace iz Bratislave.

Cilj je omogućiti lokalnim i regionalnim umjetnicima da izlažu, surađuju i djeluju u prilagodljivom, multimedijalnom, novomedijskom laboratoriju. Ovaj bi višenamjenski objekt bio pokretan, lako premjestiv, te bi se dijelio organizacijama i umjetnicima za potrebe festivala, događanja, umjetničkih intervencija i sl. Svi nacrti i specifikacije će biti javno objavljeni pod slobodnim licencama.

Ideja za MAL nastala je za vrijeme Slobodnog festivala 5, u srpnju 2011., kada je detektiran problem izlaganja i rada u novim medijskim umjetnostima na području grada Čakovca. Naime, institucije su zatvorene za ovakve oblike umjetnosti, a županijski prostor, galerija Scheier (koja je 2009. ugostila EEII festival), je zatvorena i spremna za prodaju.

Lokalni umjetnici koji rade u umjetnosti novih medija, transdisciplinarnom pristupu, performansu, multimediji ili na temama vezanim uz društveno angažirane, zajedničke, grupne i kolektivne umjetničke prakse kroz otvoreni softver i slobodnu kulturu, nemaju mogućnosti za rad i prezentaciju. Sve se to odražava na kulturnu scenu te uzrokuje nestajanje novih oblika stvaralaštva što je vrlo opasno u suvremenom svijetu razmjene informacija i mobilnosti, umrežavanja i međunarodnih projekata.

EEII ’11 je dio projekta New Media Cross-Border koji se provodi u okviru IPA operativnog programa Slovenija-Hrvatska 2007-2013. i djelomično je financiran od Europske unije.
Festival se provodi u partnerstvu s udrugom UKE iz Križevaca.

Pozivamo vas sve koji imate stručna znanja u različitim područjima da nađete više detalja i prijavite se za sudjelovanje do 4. listopada.

Događanja

[google-calendar-events id="1, 3" type="list" title="" max="10"]

Info

Projekt Transdisciplinarnost i nove medijske kulture u razvoju prekograničnog područja (New Media Cross-Border) provodile su od 1.4.2011. do 31.3.2013. udruge Autonomni centar - ACT iz Čakovca, Kulturno izobraževalno društvo KIBLA iz Maribora, ONEJ – društvo prekmurske pobude iz Murske Sobote i Udruga mladih Varaždinski underground klub iz Varaždina u okviru Operativnog program IPA Slovenija-Hrvatska 2007.-2013. s ciljem stvaranja dinamičnog prekograničnog područja sa interakcijama razvojnih aktera i zainteresiranih strana s obje strane granice na području novih medijskih kultura, transdisciplinarne umjetnosti, održivog razvoja i novih modela zajedničkog stvaranja.
New Media Cross-Border
IPA OP Si-Hr Ministarstvo kulture Grad Varaždin Ured za udruge Vlade RH
Autonomni centar - ACT Kulturno izobraževalno društvo KIBLA ONEJ – društvo prekmurske pobude Udruga mladih Varaždinski underground klub